Az illegálisan nyugatra tartók többsége egy cseh bulvárlap információi szerint, amelyeket részben hatósági emberek is megerősítettek, az utóbbi időben leginkább Magyarországon szerzi be hamis útiokmányait.

A Blesk című prágai bulvárlap csütörtöki számában azt írja, hogy az illegális nyugatra jutással próbálkozók többsége az utóbbi időben leginkább Magyarországon szerzi be hamisított útlevelét. "Az útlevelek legnagyobb piaca az utóbbi időben Magyarország" - írja Jaroslav Fikar 'A csatorna Magyarországon át vezet' című cikkében. "Olyan információink vannak, hogy ott már négyszáz, de legfeljebb ezer német márkáért lehet hamis útlevelet szerezni" - mondta a lapnak a cseh idegenrendészet egyik, magát megnevezni nem kívánó tisztje.

Állításának alátámasztására az újság egy kedd éjjel történt esetet említ, amikor is a Nürnbergbe tartó nemzetközi gyorsvonaton két román állampolgárt, egy férfit és egy nőt tartóztattak le, akik magyar útleveleket mutattak be. A rendőrök azonnal észrevették, hogy a dokumentumok hamisak, ráadásul a nő megmotozásánál megtalálták az eredeti útleveleiket is. A pár beismerő vallomást tett, azt állítva, hogy hamis útleveleiket Magyarországon csináltatták, darabját ezer márkáért" - mondta a lapnak Stanislava Dlhopolceková, rendőrségi szóvivő. Mindkét román állampolgár most bíróság elé kerül. A cikk szerzője úgy tudja, hogy az utóbbi időben ez legalább a tizedik hasonló eset.