Miközben Üzbegisztánban az amerikaiak katonai bázist építenek, az iszlámista ellenzék politikai foglyait kegyetlenül megkínozzák az üzbég rendőrök a börtönökben. Emberi jogi aktivisták szerint az amerikaiak elnézik a terrort, az afganisztáni katonai akció érdekében.

Az amerikai kormány évente kiad egy jelentést, mennyire erős vallásszabadság a világ országaiban. A most ősszel elkészült jelentés a kevés aggodalomra okot adó országok között szerepelteti Türkmenisztánt, Üzbegisztánt és Szaúd-Arábiát. Emberi jogi aktivisták szerint a tanulmány torz, az elnéző fogalmazással az USA csupán meghálálja ezen országok Afganisztán ellen nyújtott segítségét. A Human Right Watch nevű emberi jogi szervezet egy munkatársa szerint ezekben az országokban lábbal tiporják az emberi jogokat, de megfelelő besorolást kapnak, hogy egy korábbi törvény értelmében ne kelljen szankciókkal sújtani őket.

A The Moscow Times című angol nyelvű orosz lap több konkrét esetet sorol fel, hogyan sértik meg a vallásszabadságot például Üzbegisztánban. A volt szovjet tagköztársaság először most kapott enyhébb besorolást a vallásszabadság fokát vizsgáló listán. Az üzbég diktátor ellen többször fegyverrel is szembefordultak iszlámista radikálisok, ezért az összes vallási szervezet ellen fellép az állam. Emberi jogi aktivisták szörnyű történeteket gyűjtöttek össze börtönbeli kínzásokról: volt akit asztalhoz kötöztek, és üveget dugtak a végbelébe, volt akinek körmeit tépték le, és volt akinek végtagjait törték el. Ezek a rabok csak azért kaptak több éves börtönbüntetést, mert tagjai voltak valamely vallási szervezetnek.

A Human Right Watch tiltakozik az ellen, hogy az USA elfogadja az üzbég rendszert, és anyagilag támogassa Karimov elnököt. A légicsapások megkezdése előtt Rumsfeld amerikai külügyminiszter látogatást tett Üzbegisztánban, és segítségéről biztosította vendéglátóit.