Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadónő csütörtökön közölte: az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére felfüggessze a terroristák elleni háborút, az afganisztáni célpontok elleni csapásokat.

Számos mohamedán ország, így az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán vezetője, Pervez Musharraf  is kérte, hogy szüneteltessék a bombázásokat a bő két hét múlva kezdődő böjti hónapban. Rice szerint azonban Washington akkor cselekszik helyesen az egész világ szempontjából, ha "véghezviszi a küldetést", legyőzi a terroristákat. Ezért - jelentette ki újságírók előtt - a katonai akciókat folytatni kell. A tanácsadónő utalt arra, hogy miután a terroristák szeptember 11-én hihetetlen brutalitással támadtak az Egyesült Államokra, Washington további terrorista támadásoktól tart.

Condolezza Rice a sajtótájékoztatón szintén beszélt az amerikai-orosz viszonyról, a folytatódó stratégiai tárgyalásokról. E tárgyalásokon - mondta - egyre jobban értik egymás álláspontját. Óvott azonban attól, hogy "bárki bármilyen meghatározott megállapodást várjon, meghatározott határidőhöz kötve". E kijelentése nyilvánvalóan arra utalt, hogy széles körben osztott remények szerint George Bush amerikai és Vlagyimír Putyin orosz elnök november közepén esedékes tárgyalásain megállapodás születhet a rakétavédelem és a támadó stratégiai eszközök száma tekintetében.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, a Pentagonban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az Egyesült Államok növelni kívánja az afganisztáni területen tartózkodó, összekötői szerepet ellátó és a célpontkijelölésben segédkező amerikai katonák számát. Rumsfeld elutasította azokat a bíráló hangokat, hogy még mindig nincs kézzelfogható eredménye az afganisztáni célpontok ellen indított katonai akcióknak. Utalt arra, hogy még csak rövid idő telt el a kampány kezdete óta - mint fogalmazott, "még ma is füstölögnek a New Yorkban lerombolt Világkereskedelmi Központ romjai."