Havel elhagyta a kórházat

Václav Havel cseh államfő, akit tíz napig a prágai Központi Katonai Kórházban kezeltek hörghuruttal, pénteken délután elhagyta a kórházat. Havelt a jövő hét végéig házi kezelésben részesítik.

"Havel a kórházból a Prágától mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Lány kastélyba ment, ahol a jövő hét végéig házi kezelésben lesz" - jelentette be pénteken Ilja Kotík, az elnök személyes orvosa. Elmondta, hogy a 65 éves politikus szerda óta láztalan, és állapota fokozatosan javul.

Havelnek az utóbbi években rendszeresen egészségi problémái vannak. Hörghuruttal idén februárban is két hétig betegeskedett. Legutóbb egy hónapja volt kórházban, akkor szívritmuszavar miatt.

Az orvosok szerint a drámaíróból lett államfő egészségére a kommunista rendszer börtöneiben eltöltött évek, illetve a korábbi erős dohányzás nyomta rá a bélyegét. Havel 1997 decemberében súlyos műtéten esett át: kioperálták jobb tüdejének egy részét, és azóta már nem dohányzik. Államfői megbízatása 2003. januárjában jár le, és a hatályos törvények szerint már nem választható újra, mert kétszer egymás után töltötte be ezt a magas tisztséget.