Oroszország soha sem kísérletezett ki, nem gyártott és nem halmozott fel illetve tárolt biológiai fegyvereket. Mindezzel Viktor Holsztov, az orosz radioaktív, biológiai, és vegyvédelmi erők parancsnoka azon híreszteléseket tagadta, amelyek szerint hazájából származhatnak az Egyesült Államokba került lépfene baktériumok.

Teljesen alaptalanok azok az információk, amelyek szerint Oroszországból kerültek volna az USA-ba a lépfene baktériumok - jelentette ki az orosz védelmi minisztérium illetékese. Viktor Holsztov parancsnok állítása szerint Oroszország "soha nem kísérletezett ki, nem gyártott, nem halmozott fel és nem tárolt biológiai fegyvereket".

Ezzel párhuzamosan viszont az orosz hadsereg felkészül az esetleges biológiai, vagy vegyi terrortámadások elhárítására. Ezért a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a megfelelő szakemberek képzésére.

Ugyanakkor más titkosszolgálatok feltételezése szerint a hidegháború évtizedeiben a Szovjetunió nagy mennyiségben állított elő biológiai fegyvereket, köztük lépfenebaktériumokat.

Egy ismert orosz környezetvédő az első egyesült államokbeli fertőzések után nem zárta ki, hogy a baktériumok valamelyik közép-ázsiai volt szovjet köztársaságból származnak.

Magát a "természetes" lépfenét mint betegséget Oroszországban diagnosztizálták először a világon, orosz neve ma is "szibériai fekély".