Afgán rádióadót indítanak az amerikaiak

Az Egyesült Államok egy Afganisztánba sugárzó rádióállomás létrehozását tervezi. A Szabad Afganisztán Rádió, amely várhatóan a Prágában székelő Szabad Európa Rádió égisze alatt működne, naponta legalább 12 órás műsort sugározna az Afganisztánban élő népek által beszélt két legnagyobb nyelven.

Az afgán rádió szerkesztősége Prágában működne, a műsort Kuvait területén lévő adókból sugároznák Afganisztánba. Az amerikai kormányzat azonban döntést véglegesen még nem hagyta jóvá.

Ha önálló, nem a Szabad Európa Rádió (SZER) keretein belül működő adóról lesz szó, akkor ahhoz a cseh kormányzat nehezen adhatja majd jóváhagyását a tervhez, mert a biztonsági kockázat hatalmas. A SZER központja ugyanis Prága szívében, a Vencel tér mellett van, s a szeptemberi terrorakciók nyomán ejtőernyősök és páncélosok őrzik.

Jirí Ruzek, a cseh civil titkosszolgálat igazgatója beismerte, hogy a tavalyi évben az iraki ügynökök merényletet terveztek a rádió ellen. A SZER elhelyezése Prága szívében a cseh közvéleményt is nyugtalanítja, s egyre erőteljesebb a követelés, hogy a rádiót helyezzék a városközponton kívülre.

Craig Stapleton, az Egyesült Államok prágai nagykövete elismerte, hogy létezik egy ilyen terv. "A rádióadó létrehozása logikus folytatása lenne azon igyekezetünknek, hogy szabad információkat sugározzunk egy olyan országba, ahol a lakosság a szabad információkhoz nem férhet hozzá".