Bin Laden elszigetelődésének jeleként értékelték a megkérdezett nyugati politikusok, tisztségviselők a száműzött szaúdi milliárdos videoüzenetét.
A Fehér Ház egyik illetékese szerint Oszama bin Laden szombati videonyilatkozata mutatja, "mennyire elszigetelt a világ többi részétől". Anne Womack az AFP-vel közölte ezt a véleményét. Az EFE-nek is sikerült egy fehér házi tisztviselőnőt szóra bírnia, bár név nélkül. Az ő kurta megjegyzése szerint "a többi arab állam elleni támadásával bin Laden arabok százmillióit haragítja magára".

Az Egyesült Államok által a szeptember 11-i terrormerényletek szellemi atyjának tartott bin Laden az al-Dzsazíra katari tévéhez eljuttatott második videoüzenetében keresztények és muszlimok közötti "vallásháborúnak" nevezte a neki menedéket nyújtó afgán tálib rendszer amerikai hadjáratot. Emellett hevesen támadta az ENSZ-et, "bűnözőnek" nevezve Kofi Annan főtitkárt és "hitehagyottaknak" mindazokat az arab vezetőket, akikkel Annan kapcsolatban áll. Ez a kirohanása egy héttel előzi meg a világszervezet ez évi közgyűlésének New York-i megnyitását.

"Kétségbeesett őrjöngésnek" minősítette bin Laden videóját brit Európa-ügyi államminiszter, Peter Hain, írta az AFP, megjegyezve: Nagy-Britannia részt vesz az afganisztáni hadjáratban, az Egyesült Államok oldalán.