A Világkereskedelmi Központ romjaiból többféle szennyező vegyület került a levegőbe, és ez veszélyezteti nem csak a romeltakarítók, de a lakók egészségét is. A CNN-en nyilatkozó szakértők szerint a káros anyagokról közölt adatok nem megfelelőek.

A tornyok romjai
Azbeszt, üveggyapot, benzol, dioxin és freon szennyező vegyületek kerületek a levegőbe New Yorkban a Világkereskedelmi Központ leomlása után, és a leomlott épületek tovább égő romjaiból még ma is káros anyagok szivárognak.

Miután a New York-iak feldolgozták a tragédia okozta sokkot, elkezdtek aggódni a hosszú távú hatások miatt, főleg azok, akik a leomlott tornyok közelében laknak. A kormány mérésekért felelős illetékesei elmondták, hogy még mindig meghaladja a megengedett értéket a szennyeződés foka. Az egészségügyi hatóságok Amerikában a létező legveszélyesebb munkának minősítették a romeltakarítást.

A környezeti károk miatt aggódók szerint nem csak az ott dolgozókat érinti a probléma, de a környéken lakókat is. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a kórházakban diagnosztizáltak ún.: foglalkozási ártalomként asztmát és légzőszervi megbetegedést. Az asztmások, és a légzőszervi bántalmakkal küszdködők vannak a leginkább kitéve annak a veszélynek, hogy egészségük károsodást szenved.

A CNN-nek nyilatkozó különböző szervezetek szakértői azt is sérelmezik, hogy nem kaptak megfelelő információt arról, hogy milyen szennyeződéseket mértek Manhattanben. Sokak szerint a szenzációhajhászás miatt kapták fel ezt a problémát, és lassan az idő megoldja a gondokat. Azonban szakértők szerint nem lehet tudni, milyenek lesznek a hosszú távú hatások.

Korábban:

Tíz New York-i tűzoltót rendbontással vádolnak

Belebetegedtek a romeltakarításba a tűzoltók