Az amerikai védelmi miniszter elutasította a pakisztáni elnök kezdeményezését az afganisztáni bombázások szüneteltetéséről. Musarraf elnök arra kérte az Egyesült Államokat, hogy a muzulmán szent hónap, a ramadán idején hagyjanak fel a bombázásokkal.

Az amerikai védelmi miniszter visszautasította a pakisztáni elnök kérését, hogy az USA a november közepén kezdődő muzulmán szent hónap idején hagyjon fel Afganisztán bombázásával. Donald Rumsfeld és Pervez Musarraf elnök megbeszélésein szóba került az Egyesült Államok részére biztosított Pakisztáni támogatás is. Musarraf elnök pénteken kijelentette: a bombázások folytatása jelentős negatív hatással járhat. Rumsfeld azonban világossá tette: a légitámadások nem maradnak abba.

A védelmi miniszter közölte, tisztában van a pakisztáni elnök véleményével, azonban úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak folytatnia kell az al-Kaida terrorszervezet utáni hajszát. Rumsfeld szerint a negyedik hete tartó bombázásoknak köszönhetően a tálib kormányzat már nem képes megfelelően működni.

A véleménykülönbség ellenére a két állam folytatja az együttműködést. A pakisztáni külügyminiszter, Abdul Sattar közölte: kormánya elfogadta, hogy az USA katonai célpontokat támadjon, és bízik abban, hogy az amerikaiak megtesznek mindent azért, hogy elkerüljék a polgári lakosság szenvedését - írja a BBC.

Korábban:

Amerikai médiakampány az arab közvélemény megnyerésére