Az Egyesült Nemzetek Szövetségéhez fordultak a tálibok, mert attól tartanak, hogy a kemény afganisztáni tél beálltával több millió ember élete veszélybe kerülhet. A tálibok azt állítják, semmiben nem akadályozzák a segélyszervezetek munkáját, az egyetlen akadály az amerikaiak bombázása. A folyamatos légitámadások közepette a nemzetközi segélyszervezetek nem garantálhatnak semmit.

Humanitárius katasztrófa lehetőségéről szólnak az Afganisztánból érkező hétfői hírek. Az amerikai bombázások és az északi fronton folyó harcok felerősödésével egyidőben a tálibok az ENSZ-hez fordultak segítségért. "Az ENSZ beavatkozását várjuk" - mondta Abdul Zaif, a tálibok pakisztáni nagykövete, - "közeledik a tél, a folyamatos támadások miatt a lakosság mégis az otthonát hátrahagyva menekül".

Oszama bin Laden épp szombaton nevezte az Egyesült Nemzetek Szövetségét bűnszervezetnek, abban az üzenetében, amelyet az al-Dzsazíra televízió adott közre. "Az ENSZ segélyszervezetei azt feltételezik, hogy a tálibok megakadályozzák a humanitárius segélyek eljuttatását a rászorulókhoz, holott ez nem igaz - mondta hétfőn Zaif - soha nem akadályoztunk senkit ilyen tevékenységében, és a jövőben is együtt kívánunk működni a szervezetekkel. Az igazi akadályt az amerikai bombázások jelentik."

Számos nemzetközi szervezet, így az Amnesty International, a Human Rights Watch és az Oxfam folyamatosan arra szólítja föl a katonai műveletek résztvevőit, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi harcban tartsák tiszteletben az emberi jogokat, és garantálják a polgári lakosság sértetlenségét. Becslések szerint a kemény tél beálltával körülbelül 6 millió afgán túlélését egyedül a segélyküldemények biztosíthatják. De a jelenlegi helyzetben, a folyamatos légitámadások közepette a segélyszervezetek nem garantálhatnak semmit.

[origo]