Bár a britek nagy része továbbra is helyesli az Afganisztán ellen folytatott katonai akciókat, a legújabb felmérési adatok szerint európaszerte csökken az amerikai ellencsapások támogatottsága.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint számos európai országban csökken az Afganisztán elleni amerikai légicsapások támogatottsága. Németországban például a lakosság alig fele véli igazságosnak az Afganisztán ellen folytatott háborút, míg Franciaországban a megkérdezettek 47 százaléka úgy véli, hogy az afganisztáni katonai akció kudarcba fullad.

A felmérése szerint a spanyolok 69 százaléka támogatja az afganisztáni ellencsapás beszüntetését, mivel a katonai akció egyre több polgári áldozatot követel. A háború folytatását a lakosság csupán 20 százaléka helyesli.

Lengyelországban a legfrissebb adatok szerint az emberek csupán 28 százaléka támogatja, hogy a kormány lengyel katonákat küldjön Afganisztánba. Ez az arány a hónap elején még 58 százalékos volt.

Nagy-Britanniában a lakosság nagy része továbbra is helyesli a szövetségesek afganisztáni légicsapásait, a támogatottság aránya azonban az október közepén regisztrált 74 százalékról a hónap végére 62 százalékra csökkent. A britek többsége úgy véli, hogy a humanitárius segélyek célba juttatásának megkönnyítése érdekében rövid időre fel kellene függeszteni a katonai akciókat.