Az Egyesült Államokban himlőoltást adtak több tucat egészségügyi dolgozónak, így készítve fel őket egy esetleges himlőkórokozóval végrehajtott terrortámadásra. A betegség - noha ritkábban okoz halált, mint a lépfene - nagyon fertőző, és gyorsan terjed. A hatóságok szerint egyelőre nincs semmi jele a himlő felbukkanásának.

Az Egyesült Államokban a hét végén több tucat egészségügyi alkalmazottat oltottak be himlő ellen - arra az esetre, hogy ha a bioterrorista cselekménysorozat következő hullámaként himlővel fertőznék meg a lakosságot. Az intézkedés célja, hogy egy ilyen támadás esetén kellő számban legyen olyan, a megbetegedéstől védett szakember, aki elkezdheti az azonnali harcot az újabb kórokozó ellen.

A járványügyi illetékesek szerint egyelőre semmi jele a himlő felbukkanásának, és emlékeztetnek arra, hogy ezt a betegséget két évtizeddel ezelőtt sikerült globálisan felszámolni. A kórokozókból tárolnak ugyan mintát az Egyesült Államokban és Oroszországban is, de ezek a laboratóriumok biztonságosak. Nem mindenki bizonyos azonban abban, hogy más, "rossz szándékú államok" (például Észak-Korea, Irak) nem jutottak-e korábban himlő-kórokozó birtokába.

Az Egyesült Államokban eddig négy halálos áldozatot követelő lépfene (anthrax) megbetegedéssorozat, mikrobiológusok egybehangzó véleménye szerint súlyosságában nagyságrendekkel eltörpül egy esetleges himlőjárványhoz képest. A himlő ugyan "csak" 30 százalékban halálos, ám a kór nagyon gyorsan terjed, a betegség fertőzőképessége hallatlanul nagy.

Több hivatalos személy, járványügyi illetékes is jelezte, hogy amennyiben a terroristák himlővel támadnának, akkor észveszejtő versenyfutás kezdődne a terjedő kór és a tömeges oltókampány között. A hatóságok valószínűleg karantént próbálnának létrehozni a fertőzött terület körül, ám a leggyorsabb reagálás mellett is aligha lehetne elkerülni a nagyszámú áldozatot.

Korábban:

Újabb lépfenespórák New Jersey államban