Ausztrália kormánya hálátlan döntés előtt áll. A Déli-óceán Kenguru-szigetén ugyanis annyi koala él, hogy szó szoros értelemben "maguk alatt rágják a fát".

Ausztrália kormánya hálátlan döntés előtt áll. A Déli-óceán Kenguru-szigetén ugyanis annyi koala él, hogy szó szoros értelemben "maguk alatt rágják a fát". 1996-ban már jelezték az ökológusok, hogy a koalák túlzott szaporulata veszélybe sodorhatja az egész populációt is. A medvék a szigeten akkoriban csak ötezren voltak, a természetvédők a szigetvilág megóvása és a koalaparadicsom fenntartása érdekében már akkor szükségesnek tartották kétezer koalamedve elpusztítását. Ennek a határozatnak azonban nem volt foganatja, senki sem vállalta magára ezt a szomorú feladatot. Mára a baj viszont még a korábbinál is súlyosabb. Hiába sterilizálták a medvék egy részét, vagy költöztették őket más szigetekre, ez a megoldás nem érte el öt év alatt a megfelelő hatást - írta a CNN.

Bár a kis szárazföldön optimális esetben csak háromezer állatnak van elég eukaliptuszfa és tér, az ökológusok idén már 33 ezer koalát számoltak a szigeten. David Paton, az Adelaide Egyetem szakembere elmondta: a koalák életben maradásához nélkülözhetetlen eukaliptuszfákat a koalák teljesen lerágták, így a növényeket a kipusztulás fenyegeti. Ez pedig egyet jelent a koalák halálával is, ugyanis ezek a bájos állatok bizony finnyások, és csak eukaliptusszal táplálkoznak. Most a kormányon a sor, hogy hozzájárul-e húszezer kis medve kipusztításához. Auszrália környezetvédelmi minisztere, Iain Evans máris közölte, hogy minden eszközzel az állatok kipusztítása ellen van, mivel a koalás sziget komoly turisztikai attrakció és több ezer családnak nyúlt megélhetési lehetőséget. A helyzet azonban tarthatatlan, a szakemberek szerint néhány év, és a fák kihalnak, alattuk pedig mindenhol koalák éheznek majd menthetetlenül.