Egy éven belül új országok léphetnek a NATO-ba, és Szlovákia az egyik legesélyesebb. George Robertson, a szövetség főtitkára hétfői pozsonyi látogatásán felhívta a figyelmet, hogy a jövő évi szlovák választások egy hónappal megelőzik a bővítésről szóló prágai csúcstalálkozót, amelynek kimenetele függhet a választások eredményétől.

A NATO egy év múlva legalább egy országgal bővülni fog - jelentette ki George Robertson, a szervezet főtitkára egynapos pozsonyi látogatásán. Az Észak-atlanti Szövetség megingathatatlanságát jelzi, hogy a főtitkár szerint a bővítést Oroszország esetleges vétója sem akadályozhatja meg.

A jövő évi bővítés egyik esélyese Szlovákia, amely hadseregének reformját és az ország demokratikus átalakulását a főtitkár jónak tartja. A Mikulás Dzurinda miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után elismerő szavakkal szólt északi szomszédunknak a a nemzetközi terrorizmus elleni lépéseiről, s kiemelte, hogy az összefogás keretében olyan magatartást tanúsított, mintha máris a NATO tagja lenne.

A főtitkár szerint ugyan egyelőre nyitott kérdés, hogy mely országok kapnak meghívást a szövetségbe, mindenesetre a NATO tagországai addig is figyelemmel kísérik a tagjelölt országok hadseregeinek harci képességeit, a demokratikus értékrend erősítését. Felhívta a figyelmet, hogy a NATO számára fontos kérdés az is, hogy a csúcstalálkozót közvetlenül megelőző szlovákiai parlamenti választások milyen végeredménnyel zárulnak.

Szlovákiában pillanatnyilag 53 százalékos a NATO-tagságot támogatók aránya.