Hétfőn elhagyta Kubát a Michelle hurrikán. A jelenleg a Bahama-szigetek felé tartó és erejét vesztett Michelle akkora károkat okozott, mintha háború pusztított volna a szigetországban. A nyolcméteres hullámok rengeteg házat leromboltak, a szél fákat és villanyoszlopokat csavart ki, megszűnt az áramellátás az ország egy részén.
Háború sújtotta országhoz hasonlít hétfő hajnal óta Kuba, miután elhagyta az országot a Michelle névre keresztelt hurrikán. Bár a főváros, Havanna közelében rengeteg tengerparti épületet lerombolt, hatalmas, egyelőre felbecsülhetetlen károkat okozott a természeti csapás, eddig egyetlen áldozatról sem érkezett jelentés. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a hurrikán útjában lévő településekről összesen hatszázezer embert telepítettek ki, még idejében - közölte a CNN.

Mint kiderült, nem volt alaptalan a hatóságok aggodalma. Havanna és Pinar del Rio között ugyanis a hurrikán nyolcméteres hullámokat vert fel, amelyek teljesen elárasztották a part közeli, alacsonyan fekvő mezőgazdasági területeket és településeket. Ráadásul még a főváros alacsony, tengerparti részét is víz árasztotta el.

A hatalmas hullámok mellett fákat, villanyoszlopokat és telefonpóznákat csavart ki a szél, az ország nagy része áram és telefon nélkül maradt hétfőre. Rengeteg ház is összedőlt a hullámok és a szél hatására. Ahol a házak ellenálltak a hurrikánnak, ott is betörte az ablakokat vagy letépte a háztetőket a vihar.

Jelenleg a Bahama-szigetek és Florida irányába tart a Michelle hurrikán, de mára jelentősen vesztett erejéből, gyakorlatilag erősebb viharrá szelídült, így a bahamaiaknak már nem kell akkora veszteségekre számítaniuk, mint Kubában. Ennek ellenére a Bahamákon és Florida több településén is kitelepítették a lakosság nagy részét.