Nem ütközött össze másik tengeralattjáróval a Kurszk - az orosz legfőbb ügyész szerint. Korábban egy volt tengerészkapitány állította, hogy egy amerikai tengeralattjáróval ütközhetett a Kurszk, ezt a balesetet vizsgáló bizottság vezetője sem zárta ki. Hétfőig 56 tengerész holttestét emelték ki a roncsból.

Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyész hétfőn tagadta, hogy bebizonyosodott volna: egy másik tengeralattjáró okozta tavaly augusztusban a Kurszk atom-tengeralattjáró tragédiáját. Usztyinov kijelentette, hogy még semmilyen végkövetkeztetést nem vontak le a hatóságok a katasztrófa okait illetően.

Mihail Volzsenszkij nyugalmazott első osztályú tengerészkapitány - aki egykor maga is részt vett a Kurszk kipróbálásában - állította korábban, hogy a hajó a Toledo nevű amerikai tengeralattjáróval ütközött össze.

Korábban felvetődött az is, hogy a térségben tartózkodó Nagy Péter orosz hadihajóval ütközött a Kurszk, azonban ezt a feltételezést is határozottan visszautasította az orosz északi flotta.

A főügyész szerint eddig mindössze annyi bizonyos, hogy két, egymás után mintegy két perccel bekövetkezett robbanás okozta a Kurszk pusztulását.

Ilja Klebanov miniszterelnök-helyettes a tengeralattjáró katasztrófáját vizsgáló tényfeltáró bizottság vezetője hétfőn azt ígérte, hogy két hónapon belül hivatalosan fény derül a szerencsétlenség okaira. Klebanov korábban nem zárta ki, hogy ütközés következtében süllyedt el a Kurszk. Elképzelhetőnek tartja viszont, hogy a tengeralattjáró - egy vélhetően II. világháborús - aknára futott.

Hétfőig 56 tengerész holttestét emelték ki a Kurszkból. A szakemberek szerint a legénység számos tagjának földi maradványait nem találják meg, mivel azok megsemmisültek a hajótestben bekövetkezett nagy erejű robbanásban.