A CIA terrorista-elhárító központja is ledőlt szeptember 11-én

A WTC lerombolásakor összedőlt közeli irodaépületben őrizték a CIA terrorista hálózatokkal és az azokat támogató országokkal kapcsolatos információit - értesült a Le Monde. A francia lap szerint ezzel is magyarázható a CIA eddigi eredménytelensége a nyomozásokban. Az amerikai hírszerzők elképzelhetetlennek tartják, hogy  az al-Kaida terrorhálózat vezetői tudhatták: a célpontnak választott felhőkarcolók szomszédságában épp róluk szóló iratokat őriznek.

A New York-i Világkereskedelmi Központ lerombolásakor összeomlott 7. számú szomszédos irodaépületben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA második legfontosabb adatgyűjtő bázisa működött, amely történetesen a terrorista hálózatokkal és az azokat támogató országokkal kapcsolatos információkra szakosodott - írta keddi számában a Le Monde című francia lap.

Az újság New York-i tudósítójának jelentése szerint ebben az ártatlan állami hivatalnak álcázott irodában futottak össze a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban végrehajtott merényletek, illetve az USS Cole amerikai hadihajón tavaly októberben, az ádeni kikötőben történt robbantás elkövetői után indított nyomozások szálai. Az amerikai hírszerzők mindazonáltal elképzelhetetlennek tartják, hogy a hétpecsétes akták első számú gyanúsítottja, az Oszama bin Laden vezényletével működő al-Kaida terrorhálózat tudhatta volna: a rá nézve terhelő titkos információkat a szeptember 11-i öngyilkos repülőgépek célpontjául választott manhattani ikertornyú épület tőszomszédságában tárolják.

A washingtoni után második legjelentősebb CIA-központ kitüntetett szerepére utal az is, hogy a hidegháború idején a KGB és a kelet-európai ügynökök, illetve diplomaták tevékenységére vonatkozó hírszerzési anyagok futottak be a New York-i CIA-lerakatba. A 47 emeletes épület romjai felbecsülhetetlen adathalmazt temettek maguk alá, ami magyarázhatja valamiképpen a CIA eddigi eredménytelenségét a szeptemberi gépeltérítő kamikázék kapcsolatainak felderítésében, véli a francia lap.