Tizenegy óra előtt pár perccel újra indult a Concorde

Az Air France szerdán reggel újra útjára indította a Concorde menetrend szerinti járatát New Yorkba. A szuperszonikus gép London-New York járata is ugyanezen a napon száll fel, alig egy órával a párizsi után. Indul egy harmadik járat is Londonból szerdán, ezen a brit miniszterelnök utazik Washingtonba, hogy találkozzon George Bush amerikai elnökkel.

A Concorde. Fotó: EPA
Fotó: EPA
Az első New Yorkba érkező hangsebességű utasszállítót - az Air France járatát - a város leköszönő polgármestere Rudolph Giuliani fogadja majd. A gépen fizető utasok érkeznek majd az amerikai metropoliszba. A brit járaton a média és a repülőipar vezető üzletemberei utaznak majd, mint a British Airways vendégei. A brit üzletembereket azért látják vendégül az utazásra, hogy megköszönjék nekik az évek óta fennálló gyümölcsöző kapcsolatot, és megerősítsék az együttműködést - közölte Rod Eddington a brit légitársaság vezérigazgatója.

A brit gépet Mike Bannister pilóta vezeti majd, közel húszezer méteres magasságban, elérve a kétezer kilométer per órás sebességet is. Az út alig három óra húsz percig tart majd. A jegyek a Párizs-New York gépre 7300 dollárba, míg a London-New York gépre 10000 dollárba kerülnek. A franciák heti öt, a britek heti hat alkalommal indítják a Concorde-ot. A járatsűrűség feleakkora mint a szerencsétlenség előtt volt.

A Párizs-New York járaton friss homárt szolálnak fel, azonban a híres ezüst étkészlet már a múlté. A szeptember 11-i terrortámadások miatt csak műanyag késekkel illetve villákkal étkezhetnek a Concorde utasai.

A tavaly július 25-i, 113 emberéletet követelő párizsi szerencsétlenség óta nagyszabású átalakításokat végeztek a repülőgépeken, hogy ismét megkapják a repülési engedélyt. Új, kevlárbetétes üzemanyagtartályokat, megerősített tűzálló alvázat, és szupererős radiál gumikat kaptak a gépek. A francia repülőknek még az útvonalát is megváltoztatták, hogy elkerüljék Gonesse városát, amelynek egyik szállodájára esett a tavaly szerencsétlenül járt Concorde. Az átalakított gépek pár hónapja már ismét a levegőbe emelkedtek, igaz akkor még csak tesztrepüléseket végeztek.

[origo]

Korábban:

Újra repül a Concorde
2001. október 23.

Ismét próbarepülésen a francia Concorde
2001. augusztus 24.