Pakisztáni sajtóértesülések szerint hétfőn éjjel egy bevetés alkalmával a tálib fegyveresek lelőttek 26 amerikai kommandóst Kandahár mellett. A különleges egység tagjai az al-Kaida egy feltételezett támaszpontja ellen vonultak, de fegyveres ellenállásba ütköztek.

Az amerikai különleges egységek 26 embere vesztette életét Afganisztánban néhány nappal ezelőtt. Erről a la Repubblica című olasz lap számolt be csütörtökön, pakisztáni hivatalos forrásokra hivatkozva.

A jelentések szerint a kommandósokat hétfő éjszaka vetették be az al-Kaida terrorszervezet feltételezett támaszpontjai ellen Kandahár közelében. Az akció a jelentések szerint sikertelen volt, az amerikaiak fegyveres ellenállásba ütköztek. A katonákat akkor érték a halálos lövések, amikor a helikoptereikbe szálltak épp vissza.

A lövöldözésben tálib fegyveresek is meghaltak. A 26 holttestet csütörtökön a pakisztáni Dzsakobábád város repülőterére szállították. A dzsakobábádi az egyik légitámaszpont, amit az Egyesült Államok és Pakisztán között létrejött megállapodás szerint amerikai gépek használhatnak.

[origo]