Gyanús port tartalmazó levélre hívta fel felettesei figyelmét az a postai alkalmazott, aki októberben lépfene megbetegedésben hunyt el. A hatóságok azonban nem reagáltak a figyelmeztetésre.

Thomas Morris, aki októberben hunyt el belélegzéses lépfenében, egy héttel a halála előtt egy gyanús levélről értesítette a hatóságokat. Az 55 éves postai alkalmazott megpróbálta felhívni felettesei figyelmét egy ismeretlen port tartalmazó küldeményre, amelyet egy a férfi közelében dolgozó asszony talált meg. Két nappal később Tom Daschle szenátor hivatalában a hatóságok megtalálták a halálos kórral fertőzött levelet.

Morris október 21-én, néhány órával a halála előtt felhívta a segélykérő központot. A férfi nehéz légzésről és fáradtságról panaszkodott, tudva, hogy betegsége jelei teljesen megegyeznek a lépfene fertőzés tüneteivel. "Attól tartok, hogy elkaptam a lépfenét"- mondta Thomas Morris.

Morris a diszpécsernek is beszámolt a gyanús küldeményről, amellyel október 13-án a postahivatalban találkozott. A férfi szerint felettesei sohasem beszéltek az alkalmazottaknak az esetről, a levéllel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek pedig semmiféle egészségügyi ellátásban sem részesültek. Thomas Morrist azonnal kórházba szállították, állapota azonban még a mentőautóban válságosra fordult.

Morrison kívül az érintette washingtoni postahivatal egy másik alkalmazottja is a betegség halálos áldozata lett, további két postást pedig jelenleg is kórházban ápolnak. A washingtoni Brentwood postaközpontot Morris halálát követően azonnal bezárták a hatóságok.

A Brentwood postaközpont szállította ki a Daschle szenátornak címzett fertőzött levelet és azt a lépfene spórákat tartalmazó küldeményt is, amelyet az elmúlt hétvége során a Pentagon épületében megtaláltak.

[origo]