A belfasti központi bíróság helyt adott az északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) által a brit kormány ellen benyújtott keresetének, amelyben a protestáns párt a brit kormány döntését a nemzetgyűlési választásról kérdőjelezte meg.

Az északír kormánykoalíció kisebbik protestáns pártja a brit kormány azon döntéséről kér bírói döntést, hogy John Reid, az északír ügyek brit minisztere nem írt ki újabb nemzetgyűlési választásokat azután, hogy az északír törvényhozás múlt pénteken nem választotta meg kormányfővé David Trimble-t, az Ulsteri Uninista Párt (UUP) vezérét. David Trimble-t az északír nemzetgyűlés ugyan újjáválasztotta az első miniszteri tisztségre kedden, ám a DUP érvelése szerint arra négy nappal a törvényes határidő lejárta után került sor.

Az első miniszter megválasztása nyomán John Reid, a brit kormány északír ügyek minisztere bejelentette, hosszú távon működőképesnek tartja a belfasti koalíciós kormányt, és jelezte, nem látja okát annak, hogy a 2003 májusára esedékes nemzetgyűlési választások előtt új törvényhozási választásokat írjon ki a tartományban.

A nagypénteki egyezményt ellenző protestáns Demokratikus Unionista Párt már a hét elején megtámadta a belfasti bíróságon a brit kormány döntését, akkor azonban a testület elutasította a beadványt. Csütörtökön Brian Kerr bíró fenntartásait hangoztatta ugyan az ügy bírósági voltát illetően, de bejelentette, két héten belül megtartják a tárgyalást a keresetről. Egyben közölte, döntése a beadvány elfogadásáról nem jelenti a nemzetgyűlés munkájának felfüggesztését és nem másítja meg azt, hogy a testület ismét kormányfővé választotta Trimble-t.

A katolikus pártokkal való koalíciós kormányzást ellenző DUP "győzelemnek" minősítette a bírósági döntést, és annak a reményének adott hangot, hogy a tárgyaláson elérheti a kormányfő-választás érvénytelenítését és az új nemzetgyűlési választások kiírását. A DUP sérelmezi, hogy az 1998 áprilisában aláírt békemegállapodással a brit kormány és az UUP elárulta Észak-Írország protestáns lakosságát a katolikusoknak biztosított egyoldalú engedményekkel. Álláspontja az északír protestáns lakosság körében egyre nagyobb teret nyer, ezért a párt azt reméli, hogy az új nemzetgyűlési választásokon legyőzheti riválisát, és elérheti a nagypénteki egyezmény újratárgyalását.