Bush amerikai elnök arról tárgyal majd Putyin orosz államfővel, hogy meddig mehetnek el a nukleáris fegyverkészletek csökkentése terén. Értesülések szerint amerikai-orosz stratégiai alku van kibontakozóban.

George Bush amerikai elnök szerdán Washingtonban, Tony Blair brit miniszterelnökkel együtt állva az újságírók rohamát, egyebek között elmondta: már döntésre jutott abban a tekintetben, hogy meddig mehet el az Egyesült Államok a nukleáris fegyverkészletek csökkentése terén, Oroszországgal együttműködve.

Bush természetesen nem volt hajlandó közölni az újságírókkal, hogy szerinte hány stratégiai nukleáris támadóeszközre van szüksége minimálisan az Egyesült Államoknak. "Ezt előbb Putyin úrral fogom megosztani"- jegyezte meg az elnök.

Vlagyimír Putyin orosz államfő a jövő héten - kedden és szerdán, előbb Washingtonban, majd pedig Crawfordban, Bush texasi magánbirtokán - folytat tárgyalásokat Bushsal. A csúcstalálkozó közeledtével egyre több olyan értesülés szivárog ki bennfentes körökből, hogy amerikai-orosz stratégiai alku van kibontakozóban.

Eszerint az oroszok tudomásul veszik majd a rakétavédelmi rendszer kialakítását célzó amerikai kísérletek folytatását, az amerikaiak pedig hajlandóak lesznek az orosz kívánságok figyelembe vételével a jelenleginél jóval alacsonyabb szintre leszállítani a birtokolt stratégiai fegyverek számát.

Most az Egyesült Államok mintegy 7 ezer, Oroszország mintegy 6 ezer nukleáris robbanófejjel rendelkezik. A Pentagon állítólag 1800 és 2250 közé teszi a katonai-szakmai megfontolások alapján mindenképpen megőrzendő robbanófejek számát. Az oroszok szeretnének lemenni 1500-ig.

Bush és Blair szerdai megbeszélésén egyébként - amelyet követően a két vezető a közös sajtóértekezletet megtartotta - kézenfekvő módon elsősorban a terrorizmus elleni harc kérdéseiről volt szó.

Blair az újságírók előtti fejtegetésében egyetértett azzal, hogy kizárólag légicsapásokkal nem lehet legyőzni az Afganisztánt kormányzó tálibokat. "Más jellegű műveletekre is szükség lesz" - mondta, ám óvott attól, hogy lebecsüljék a légicsapások hatékonyságát. Blair szerint a levegőből máris hatalmas károkat sikerült okozni a tálibok frontra vezényelt csapatainak körében.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció az utóbbi időben sem gyengült meg, hanem éppen ellenkezőleg, erősebb, mint valaha.

Bush arról beszélt, hogy Oszama bin Laden éjszakánként változtatja barlang-búvóhelyét, és hogy az Egyesült Államok folyamatosan "felszámolja" a barlangokat, miközben a tálibok védelme "lassan, de biztosan széthullik".

Korábban:

Bush és Putyin egymást dícsérték