A tálibok letartóztattak 15 afgánt, akiket az USA-nak való kémkedéssel gyanúsítanak. Négyüket már bűnösnek találták. Rájuk halál vár.

Az Afganisztánt uraló tálibok az ország keleti részein letartóztattak 15 afgánt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy amerikai kémek. Az Egyesült Államoknak való kémkedéssel vádoltak között van egy korábbi ezredes is - jelentette az Afgán Iszlám Hírügynökség (AIP).

A tálib hírszerzési szóvivő Dzsalálábádban közölte, hogy négy embert már kikérdeztek, és meg is állapították, hogy bűnösek. A további 11 előállított személy ügyének vizsgálata még folyik. A korábbi ezredes is azok között van, akikről bebizonyosodott, hogy bűnösek.

Az Amerikának kémkedőkre halál vár az iszlám papok döntése értelmében, ezért a négy embernek is ez a sorsa. A szóvivő azonban hozzátette, hogy a végső döntést magasabb szinten hozzák majd meg. "Szigorúan figyeljük az amerikai kémeket, akik Afganisztán árulói, de sosem szöknek meg."

A tálibok eddig kivégezték legalább négy támogatóját a korábbi királynak, Zahir Sahnak. Köztük volt a veterán parancsnok, Abdul Hak, és unokaöccse Izzatullah is, akiket az Egyesült Államokkal való együttműködéssel vádoltak.

Korábban:

A tálibok kivégezték Hak parancsnok unokaöccsét is