A közel-keleti terroristáék dél-amerikai kapcsolatait térképezték föl a brazil, argentin és paraguayi titkosszolgálatok. A három ország határainak találkozásánál elhelyezkedő városokban több, Oszama bin Ladennel is kapcsolatban álló terrorista csoport képviseltette magát.

Dél-amerikai kapcsolatokkal is rendelkeznek a közel-keleti terroristák. A CNN titkosszolgálati forrásai szerint Paraguay, Brazília és Argentína határainak találkozásánál lévő nehezen ellenőrizhető területet menedékként használják, egyebek mellett és Oszama bin Ladennel is kapcsolatot tartó csoportok.

A Paraná folyó paraguayi oldalán elhelyezkedő Cuidad del Este kereskedelmi negyedében nagy számban találhatók arab származású kereskedők. Helyi és nemzetközi titkosszolgálatok szerint az ő üzleteikben és a városban található mecsetben is rendszeresen megfordulnak muzulmán szélsőségesek, akár csak a határ brazil oldalán, Foz do Iguacu két mecsetében.

A CNN birtokába került argentin titkosszolgálati jelentések beszámolnak arról, milyen szervezetek tagjai fordultak meg a régióban. Voltak itt tagok az egyiptomi Al-Dzsamaát al-Iszlamíjából az Iszlám Dzsihádból, és a libanoni Hezbollahból. Argentin és paraguayi nyomozók azonosították a Hezbollah helyi vezetőjét, Aszad Ahmed Barakatot, aki jelenleg szökésben van, miután nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. Barakat kulcsszerepet játszott Izrael Buenos Airesben található nagykövetsége elleni 1992-es bombamerényletben, és a szintén itteni zsidó közösségi központ elleni 1994-es támadásban.

Barakat Ciudad del Este legnagyobb áruházainak társtulajdonosa valószínűleg arra használta üzleteinek bevételét, hogy anyagi alapot teremtsen a Hezbollah munkájához, és hogy önkénteseket toborozzanak. A paraguayi hatóságok szeptember 11-i merényletek után alig több mint egy héttel 20 szemékyt vettek őrizetbe, akik közül később tizennégyet elengedtek. Egy októberi akció során ,megpróbálták elfogni Barakatot is, aki azonban megszökött és jelenleg vagy Brazíliában vagy Libanonban bujkál.