Eddig a svájci Davosban rendezték a Világgazdasági Fórumot, de most New Yorkban lesz a találkozó. Ezzel tisztelegnek a terrortámadást átélt város előtt.

Klaus Schwab, az eddig rendre a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum (WEF) szervezőbizottsági elnöke szerdán New Yorkban sajtóértekezleten erősítette meg, hogy a jövő év elején kivételesen New Yorkban rendezik meg a találkozót.

Schwab tagadta azoknak a jelentéseknek a helytálló voltát, miszerint a helyszínváltoztatás mögött biztonsági megfontolások húzódnának meg, mármint olyan értelemben, hogy a New York-i Waldorf Astoria luxusszállóban könnyebben lehet megteremteni a rendezvény biztonságát, mint az alpesi üdülőhelyen. Schwab közlése szerint a svájci kormány kész lett volna bármilyen biztonsági igény kielégítésére, ha ez a WEF részéről felmerült volna.

Valójában - mondta a WEF-elnök - azért teszik át ezen egyszeri alkalommal New Yorkba a Világgazdasági Fórumot, hogy ezzel is mintegy tisztelegjenek a terrortámadást átélt város előtt, kifejezzék New Yorkkal és a New York-iakkal való szolidaritásukat.

A 2002. január 31. és február 4. között megrendezendő "New York-i davosi fórumnak" négy fő témája lesz:

- a biztonság és a terrorizmus elleni küzdelem,

- hogyan lehet előmozdítani a párbeszédet a civilizáció különböző szegmensei között,

- hogyan lehet elkerülni a nagyobb mértékű globális recessziót, valamint

- hogyan lehet felszámolni a nyomort és más olyan társadalmi problémákat, amelyek a terrorizmus gyökereinek közelében találhatóak.