A választásokon való részvételre szólította fel Koszovó lakosságát csütörtökön Pristinában George Robertson NATO-főtitkár. Robertson megerősítette, hogy az észak-atlanti szövetség többnemzetiségű Koszovó megteremtése mellett száll síkra.

"A NATO 1999-ben katonai műveletet hajtott végre, hogy megakadályozza az egy nemzetiségű Koszovó létrejöttét. Szerte a tartományban jelen van a haderőnk, és az UNMIK is azért van itt, mert gondoskodik arról, hogy Koszovó demokratikus maradjon" - érvelt a NATO-főtitkár. Úgy értékelte, hogy Koszovó sorsát a november 17-i választás fogja kialakítani, s a koszovói lakosoknak már csak ezért is részt kell venniük a választáson.

Robertson egynapos pristinai látogatásán tárgyalt a KFOR és az UNMIK vezetőivel, illetve a koszovói albán és szerb politikusokkal. Rada Trajkovic, a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt alelnöke közölte, hogy a megbeszélésen az albán vezetők aggodalmukat fejezték ki a Belgrád és az UNMIK között aláírt együttműködési dokumentum miatt. Azt mondták, hogy a megállapodás sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatát. Robertson erre azt válaszolta, hogy a belgrádi megállapodás részét képezi annak a folyamatnak, amelynek révén normalizálódik a helyzet Koszovóban. "Koszovó Szerbia és Jugoszlávia révén juthat be Európába, s Macedónián keresztül juthat ki a tengerre" - idézte Rada Trajkovic a NATO-főtitkárt.

A szerb kormány csütörtöki ülésén felszólította a koszovói szerbeket, hogy fogadják meg Vojislav Kostunica jugoszláv elnök tanácsát, és vegyenek részt a november 17-i választásokon.