Henry McLeish, Skócia első minisztere (kormányfő) csütörtökön váratlanul benyújtotta lemondását, mivel anyagi haszonszerzés gyanújába keveredett. A brit sajtó "Officegate" néven számolt be arról, hogy a kormányfő vitatható módon adta bérbe harmadik személynek államilag fenntartott irodáját.

Henry McLeish
A skót parlament előtt elmondott beszédében McLeish kijelentette, teljes mértékben vállalja a személyes felelősséget azért a hibáért, hogy az elmúlt években a skóciai képviselői körzetében lévő - a törvények által az állam által biztosított - irodájának egy részét bérbe adta, mivel a londoni parlamentben dolgozott, így nem használta a helyiségeket. Hangsúlyozta, semmilyen anyagi előnyre nem tett szert, a bérbeadásából a befolyt összeget az iroda fenntartására, karbantartására fordította.

Lemondását azzal indokolta, hogy azt akarja, az elmúlt napokban a brit sajtóban "Officegate" néven emlegetett ügy semmilyen árnyékot ne vessen a skót parlament valódi munkájára.

Az iroda bérbeadásának nyilvánosságra kerülése után az ellenzéki Konzervatív Párt és a Skót Nemzeti Párt sajtóhadjáratot kezdett McLeish lemondásáért. Az első miniszter csütörtökön készült jelentést terjeszteni a skót parlament elé az ügyről. Minden bizonnyal túlélte volna a parlamenti szavazást, mivel pártja, a Munkáspárt és a koalíciós partner, a Liberális Demokrata Párt képviselői kiálltak mellette.

McLeish nem cselekedett törvénytelenül, amikor brit parlamenti mandátumának 14 éve alatt bérbe adta skóciai irodája egy részét. A dolog szépséghibája az volt, hogy a befolyt összeget nem tüntette fel képviselői vagyon- és érdekeltségi nyilatkozatában. Az összeg egynegyedét vissza is fizette az államkasszába, és ígéretet tett a fennmaradó összeg visszafizetésére is.

McLeish távozása nyomán a Munkáspártnak 28 napja van arra, hogy megtalálja utódját. Addig helyettese, a liberális demokrata párti Jim Wallace látja el az ügyvivő kormányfő tisztségét. McLeish legvalószínűbb utódjának Jack McConnell, skót oktatási minisztert tartják, aki a kormányfő tavalyi megválasztásakor hajszál híján maradt el McLeish mögött.