A keddi madridi bombamerénylet után letartóztatott terroristanő bevallotta, hogy ő a szervezet fővárosi vezetője, több madridi pokolgépes merénylet végrehajtója. A nő azt is elmesélte a rendőröknek, hogy 1999-ben kis híján felrobbantották Madrid belvárosának legmagasabb toronyházát.

Az ETA szeparatista baszk terrorszervezet 1999 decemberében fel akarta robbantani a spanyol főváros legmagasabb épületét, a Picasso Tornyot. A felhőkarcolót ugyanaz az építész tervezte, aki a szeptemberben New Yorkban lerombolt Világkerskedelmi Központ ikertonyait is. A 43 emeletes madridi toronyházban nap mint nap 5 ezer ember dolgozik.

A meghiúsult tervről akkor értesült a spanyol rendőrség, amikor kihallgatták a Dolores fedőnevű Ana Belen Egues Gurruchagát, az ETA madridi egységének vezetőnőjét. Dolores bevallotta a nyomozóknak, hogy ő a felelős minden 1999 óta Madridban végrehajtott robbantásos merényletért, több esetben ő maga hozta működésbe a távirányítású pokolgépeket.

Arról is ő tájékoztatta a rendőröket kihallgatása során, hogy a Madrid belvárosában álló toronyházat másfél tonna dinamittal rombolták volna le, a támadás mindössze azért hiúsult meg, mert a nemzetőrség az 1700 kilogramm robbanószerrel megrakott furgonokat is megállította egy ellenőrzés során Spanyolország északi részén, amint épp Madrid felé tartottak.

A terroristanőt kedden tartóztatták le, néhány perccel azután, hogy Madridban egy autóba rejtetett bomba robbanása 99 embert sebesített meg. A Baszkföld függetlenségéért merényletekkel harcoló ETA az utóbbi harminc évben körülbelül 800 embert ölt meg.

Korábban:

Lelőttek egy spanyol bírót

[origo]