Továbbra is büntetik Szlovákiában az olyan nyilvános kijelentéseket, melyekben az állami vezetők méltóságát sértik. A pártállamban keletkezett törvényt egy újságíró ellen indított per nyomán akarták töröltetni, ám a módosító javaslat megbukott. A törvény kritikusai szerint a módosítás kudarca arra utal, hogy a vezető politikusok továbbra is az állampolgárok fölött állónak képzelik magukat.

Mindössze egyetlen szavazaton múlott, hogy a szlovák parlament nem törölte az ország jogrendjéből a felséggyalázás, felségsértés fogalmát. Szlovákiában tehát ezek után is büntetőjogi következményekkel kell számolnia annak, aki nyilvánosan leír, vagy tesz olyan kijelentéseket, amelyek sértik a köztársaság, a parlament, a kormány, az alkotmánybíróság és az államfő hivatali tevékenységét, vagy politikai megnyilvánulásait érintő méltóságát.

Ha a parlament elfogadja az egyik képviselő indítványát nyomán a Btk.-ból törölni kellett volna a felségsértés, felséggyalázás fogalmát és az ilyen jogcímen kimondható bűnösséget. Az indítvány indoklása szerint a kommunizmus évtizedeiből örökölt törvény ellenkezik azokkal a rendszerváltás után hatályba lépett jogszabályokkal, amelyek a szólás szabadságát hivatottak szavatolni.

A törvénymódosítást azután kezdeményezték, hogy Rudolf Schuster államfő irodája bűnvádi feljelentést tett egy újságíró ellen, aki az államfő tavasszal elhangzott parlamenti országértelő beszédéről "Káosz az államfő fejében" címmel számolt be egy kommentárban, melyben megkérdőjelezte az elnök szellemi alkalmasságát.

Ales Krátkyt a cikk íróját az újságírók nemzetközi szövetsége is védelmébe vette, ám az ellene indított eljárást nem szűntették meg, és mivel az elnöki iroda sem vonta vissza a feljelentést, a hatályban maradó törvény értelmében Ales Krátkynak bíróság előtt kell majd felelnie a kommentárjában leírtakért.

Az újságíró a törvénymódosítás csütörtöki kudarca után azt mondta: "Sajnos, a szlovákiai valóság része, hogy a szlovák parlamentben olyan emberek ülnek, akiknek az elnöki iroda embereihez hasonlóan a saját életükhöz olyan, a kommunizmusból megmaradt törvényekre van szükségük, amelyek a felsőbbrendű ember pozíciójába emelik a parlament, a kormány, az alkotmánybíróság tagjait, és a közönséges halandókét felülmúló jogbiztonságot teremtenek a számukra". Ján Füle, a Szlovákiai Újságíró Szövetség (SSN) elnöke a parlament döntésére hasonlóan reagált: "Sajnos, jellemző erre az országra, hogy a politikusok a közember érdekei fölé emelik a saját érdekeiket." A parlament csütörtöki szavazásán az ellenzék és részben a kormánypárti képviselők tartózkodása miatt bukott meg a módosító javaslat.