Afgán állampolgár lett Oszama bin Laden

Afgán állampolgárságot kapott Oszama bin Laden és négy társa. Ezzel a lépéssel a tálibok még egyértelműbbé tették, hogy soha nem fogják kiadni Amerikának bin Ladent, aki mostantól nem vendége Afganisztánnak, hanem állampolgára.

Megkapta az afgán állampolgárságot a táliboktól Oszama bin Laden, aki ezidáig szaúdi disszidensként tartózkodott az országban. Bin Ladenen kívül az al-Kaida terrorszervezet vezetőiként ismert társai, Szaif-ul-Adil Abu Hafz és Muhammad Atef, valamint a szélsőséges Iszlám Dzsihád mozgalom vezetői, Aimen al-Zahawri és Aszim Abdul Rehman sejk is afgán állampolgárok lettek. Erről a Paknews című internetes újság számolt be pénteken.

A bin Laden legfőbb támogatóiként ismert négy férfi egyiptomi származású, bár a lap értesülései szerint Kairó már rég megvonta tőlük az egyiptomi állampolgárságot. Mindnyájan a világ legkeresettebb terroristái közé tartoznak, és nevüket összefüggésbe hozzák a szeptember 11-i amerikai merényletekkel is.

A tálibok akkor döntöttek az állampolgárság megadásáról az öt ember esetében, amikor az Egyesült Államok bombázni kezdte Afganisztánt. Ezzel a lépéssel a tálibok még egyértelműbbé tették, hogy soha nem fogják kiadni Amerikának bin Ladent, aki mostantól nem vendége Afganisztánnak, hanem állampolgára.

[origo]