Dosztum tábornok, az afgán Északi Szövetség egyik katonai vezetője szerint kiűzték a tálibokat a stratégiai fontosságú Mazari-Sarifból. A hírt a tálibok is elismerték.

Dosztum tábornok. Fotó: Reuters
Kűzték a tálibokat Mazari-Sarifból - állítja az Északi Szövetség. A hírt a tálibok is elismerték. Mazari-Sarifért régóta heves harcokat folytatnak a tálibellenes erők.

Az üzbég Abdul Rasid Dosztum tábornok, a szövetség egyik katonai vezetője telefonon elmondta a CNN-nek, hogy a harcokban kötülbelül 90 tálib katona vesztette életét. A tálib csapatok a súlyos sebesülteken kívül elhagyták a várost - állítja Dosztum, aki szerint erői teljesen elfoglalták Mazari-Sarifot. A szövetség csapatai álítólag minimális veszteséget szenvedtek, Dosztum szerint 4 embere veszett oda.

A hírt a szövetség szóvivője, Ashraf Nadeem is bejelentette, aki szerint a tálib csapatok Kabul felé menekülnek. Korábban az Északi Szövetség azt közölte, hogy úgy tűnik, a várost elhagyták a tálibok. Mazari-Sarif lakosai szerint a tálib csapatutánpótlásokban, melyeket a városba küldtek nagy számban voltak külföldi önkéntesek.

Mazari-Sarif azért kulcsfontosságú, mert az Észak-Afganisztánba, és Üzbegisztánba vezető fő útvonal mentén fekszik. Aki a várost felügyeli, az felügyeli a fontos út forgalmát is.