Bush: nem kell mindenkit beoltani himlő ellen

Az amerikai elnök közölte: nem tervezik minden amerikai lakos beoltását himlő ellen. A járványügyi szakemberek oltását viszont megkezdték.

George Bush amerikai elnök felkereste az atlantai, fertőző betegségekkel foglalkozó központot, ahol azt mondta, hogy szerinte nem szükséges minden amerikai lakost beoltani himlő ellen, és azt is hozzátette, hogy a himlőoltás néhány esetben halálos mellékhatással jár. A járványügyi szakemberek himlő elleni beoltását viszont már megkezdték, hogy himlőjárvány esetén legyenek védett szakemberek, akik majd megfelelő lépéseket tehetnek.

Összesen 32 ezer embernek írtak fel Amerikában antibiotikumot a lépfene-pánik miatt- írja az AP hírügynökség. Annak az ötezer embernek, akiknek valóban szükséges a gyógyszer szedése, két hónapig kell szednie a speciális antibiotikumot. Amerikai egészségügyi szakemberek szerint ugyanakkor, ha egy épület valamely belső felületen találnak is lépfene baktériumot, nem feltétlenül szükséges az összes ott dolgozónak antibiotikumos kezelést kezdeni, és az épület lezárása sem kötelező minden esetben.

[origo]