Feladta magát egy boszniai horvát háborús bűnös

Önként jelentkezett pénteken a zágrábi rendőrségen Pasko Ljubicic, boszniai horvát férfi, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnök elkövetésével vádol.

A hágai törvényszék a 35 éves Pasko Ljubicic ellen boszniai muzulmánok lemészárlása miatt adott ki körözést. A gyanúsított ügyvédje elmondta, hogy védence már korábban megjelent egy vizsgálóbíró előtt. Hozzátette: Ljubicicot várhatóan a következő napokban Hágába szállítják.

A törvényszék múlt héten kiadott vádirata szerint a boszniai horvát férfi 1992 és 1993 nyara között részt vett a közép-boszniai Vitez és Busovaca, illetve környékük muzulmán lakossága elleni atrocitásokban. A vádirat szerint Ljubicicot a Horvát Védelmi Tanács (HVO) katonai rendőrségének századparancsnokaként egyéni és parancsnoki felelősség is terheli a közép-boszniai mészárlásokért, amelyek mind az emberiség elleni, mind a háborús bűncselekmények fogalmát kimerítik.

A boszniai horvát férfi Szlovéniából lépett Horvátország területére, de hogy pontosan hol tartózkodott a zágrábi rendőrségen való megjelenése előtt, arról ügyvédje nem volt hajlandó részletekkel szolgálni.