Összecsapások Csecsenföldön

Az orosz erők kilenc szakadár fegyverest megöltek, tizenötöt pedig megsebesítettek a csecsenföldi Argun városában a csütörtök éjjel kirobbant lövöldözések során.

A pénteken is folytatódó összetűzések az után kezdődtek, hogy a szakadárok rátámadtak a speciális razziát végrehajtó belügyi alakulatokra. A lázadók be is kerítették őket, és a szövetségi alakulatok csak tüzérségi támogatással tudtak kitörni a gyűrűből. Szövetségi részről egy belügyi katona halálát ismerték el.

Pénteken hozták nyilvánosságra azt is, hogy Ahmad Kadirov testőrsége négy fegyverest lőtt agyon kedden, ugyancsak Argunban, a Moszkva által elismert hivatalos csecsen vezető ellen elkövetett merénylet-kísérlet során. A szakadárok immár tizenharmadszor törtek Kadirov életére hivatalba lépése óta.

Döntően Csecsenföldön vesztette életét az orosz rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának az a 201 tagja, akik emlékművének alapkövét pénteken tették le Moszkvában. A belügyminisztérium adatai szerint az áldozatok mellett a szolgálat 873 tagja sebesült meg munkája során, amióta 1991-ben felállították az ügyosztályt. A testület tagjai közül huszonegyen részesültek az Oroszország Hőse kitüntetésben, tizenhatan már csak posztumusz kaphatták meg az elismerést. Azt, hogy összesen hány orosz áldozata van a csecsenföldi konfliktusnak, nehéz megmondani.

A napokban az orosz katonaanyák szövetsége azzal vádolta a hadsereget és a védelmi minisztériumot, hogy a valós veszteségeknek csak a felét hozzák nyilvánosságra, az ő adataik szerint az úgynevezett első és második csecsen háború során több mint 10 ezer hivatásos és sorkatona vesztette életét a köztársaságban.

Pénteken megkerült Csecsenföldön egy japán újságíró, aki még tavaly tűnt el a köztársaságban. A hatóságok azt feltételezték, hogy banditák fogságába került, de váltságdíj-követelésről nem érkezett hír. Az újságíró édesanyját hívta fel Csecsenföldről, és közölte vele hogy jól van, csak egy kicsit lefogyott. Hogy hol volt, és mit csinált az elmúlt évben, arról nem számolt be.