Heves bombázások Afganisztánban

Az amerikai légierő gépei péntek hajnalban hevesen bombázták a tálibok észak-afganisztáni frontvonalát, illetve Kabult és Kandahárt. Időközben a pakisztáni hatóságok 500 szélsőséges muzulmán aktivistát vettek őrizetbe.

Szokatlanul erős bombázással támadta péntek hajnalban az amerikai légierő a tálibok észak-afganisztáni védelmi vonalait, valamint Kabul és Kandahár városokat.

Szintén heves bombázással támadták csütörtök este az amerikai gépek Kandahárt, ahol tálib állítások szerint egy kórházat is találat ért. A tálib tájékoztatási miszter szerint 15 ember meghalt, 25 pedig megsebesült, amikor találat ért egy kórházat ért támadásban.

A szárazföldi katonai támadások Mazari-Sarif körül összpontosultak. Az Északi Szövetség alakulatai folyamatos harcokban állnak a tálib védelmi csapatokkal, és előkészületeket tesznek a város elleni általános támadásra. Az amerikaiak csapatok célja az, hogy az ellenzéki afgán erők még a közeledő tél beállta előtt elfoglalják a stratégiailag fontos északi várost.

Eközben a pakisztáni hatóságok 500 szélsőséges muszlim aktivistát vettek őrizetbe, hogy elejét vegyék az Amerika-ellenes hangulatkeltés fokozódásának.