Az Északi Szövetség azt állítja, hogy már négy tartományt vont az uralma alá. A tálibok ezt tagadják, csupán azt ismerik el, hogy pénteken elvesztették Mazari-Sarifot. A város lakossága szombaton birkaáldozatokkal ünnepelte felszabadulását.

Az Északi-Szövetség egyik katonája ágyúlövést ad le Dasztikala közelében. Fotó: Reuters
Az Északi Szövetség szerint az alakulataik szombaton négy további tartomány területére is behatoltak Afganisztán északi részén, miután elfoglalták Mazari-Sarifot. Abdul Rasid Dosztum üzbég parancsnok a közölte, hogy csapataik elfoglalták Szamangán, Szári-Pul, Farjáb és Dzsauzdzsán tartományokat, egyes alakulataik pedig úton vannak az ország nyugati részén fekvő Bádgesz város felé.

Terveik szerint Dosztum csapatai ott találkoznak Iszmail Han hadúr - Herát és környéke korábbi ura - fegyvereseivel, akikkel Bádgesz elfoglalása után, az ország nyugati végére, Herát alá vonulhatnak majd. Herátból a hegyvidék megkerülésével főút vezet Kandahárba, a tálibok szellemi vezetőjének, Mohammed Omar mollának a székhelyéhez. A tálibok azonban cáfolták a szövetség előretörését.

A pénteken bevett Mazari-Sarif lakói bárányáldozatokkal ünnepelték szombaton a város felszabadulását a tálib uralom alól, és imára gyűltek össze a város központjában álló, jellegzetes kéktetős mecsetbe. A település épületei állítólag alig sérültek meg a harcokban, de az új kormányzatnak sürgősen meg kell oldania az áram- és a gázszolgáltatás helyreállítását.

Az ellenzékiek ígéretet tettek, hogy a nőknek ezután nem kell eltakarniuk arcukat, és terveik szerint hamarosan újra megnyitja kapuit a nők számára is a város egyeteme. A tálibok ellenzéke külföldi orvosok segítségét várja Mazari-Sarifba - közölte a szövetség egyik tádzsikisztáni tisztségviselője, Mohammed Hasam Szaad.

A város bevételében az erőteljes amerikai bombázásokon kívül komoly szerepet játszottak a helyi - többségükben üzbég és tádzsik - lakosok. Egyesek a szövetség csapatainak behatolásakor előszedték korábban elrejtett fegyvereiket, és tüzet nyitottak a tálib védőkre. A menekülő tálibok állítólag pakisztáni önkénteseket hagytak a kivonulás fedezésére, közülük több százan estek fogságba - közölte Szaad.

Korábban:

Újabb tálib veszteségek

A tálibellenes erők elfoglalták Mazari-Sarifot