Bush: a vallás nem igazolhatja a terrorizmust

Az amerikai elnök az ENSZ nagygyűlése előtt mondott beszédében a terrorizmus elleni harcra ösztönzött, és ígéretet tett egy minden afganisztáni etnikumot képviselő kormány létrehozására. A közel-keleti válságról szólva Bush ismételten támogatásáról biztosította a palesztin államot.

George Bush amerikai elnök szerint az összes országnak sürgős kötelezettsége a terrorizmusellenes harc. Bush az ENSZ küldöttek gyűlésén mondott beszédet szombaton. "Egész civilizációnkat veszély fenyegeti. A történelem megjegyzi majd válaszunkat, elítéli vagy igazolja a cselekvő országokat" - mondta az elnök, majd hozzátette: egyetlen ország sem lehet közömbös, amikor a világ a nemzetközi terrorizmussal áll szemben.

Bush szerint az összes olyan ország, amely menedéket nyújt a terroristáknak rájön majd, hogy "üdvözölt vendégeik valójában élősködők, akik meggyengítik, és elpusztítják őket". Afganisztán tálib vezetése már tanulja ezt a leckét - mondta. Az elnök közölte: a tálibok napjai "meg vannak számolva", és megígérte, hogy az Egyesült Államok olyan kormányzatot hoz létre Afganisztánban, melyben az ország összes népe képviselethez jut majd, miután a jelenlegi rezsimet elpusztítják.

Bush közölte: a vallás sem igazolhatja a terrorizmust. "A terroristák nem bújhatnak az iszlám mögé. Gyilkosságra és öngyilkosságra buzdítanak, egy olyan vallás nevében, amely mindkettőt tiltja."

Az amerikai elnök kitért a közel-keleti válságra is. Ismételten támogatásáról biztosította egy palesztin állam létrehozását. Mint mondta, alig várja azt a napot, amelyen a két állam - Palesztina és Izrael - békében élnek - írja a BBC.

Korábban:

Bush: Amerika már sohasem lesz olyan, mint régen
2001. november 10.