Az EU fenntartás nélkül támogatja az USA a tálibok és a terrorizmus elleni harcban.

Az EU fenntartás nélküli támogatásáról biztosította az Amerikai Egyesült Államok által az Afganisztánban országló tálibok, és az al-Kaida terrorszervezet ellen indított hadműveleteket, az ENSZ-Közgyűlés szombati ülésszakán Louis Michel, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Belgium külügyminisztere.

Michel szerint a világszervezetnek "központi szerepet" kell játszania a terrorizmus ellen a szeptember 11-én elkövetett merényletek után szerveződő harcban. Az EU jogos önvédelemnek és az Egyesült Nemzetek alapokmányával összhangban lévőnek tekinti a hadműveleteket. Michel rámutatott, hogy a világszervezet szeptember 28-án elfogadott, 1373. számú határozata büntető intézkedések terhe mellett kötelezi a tagállamokat, hogy szakítsanak meg a terroristákkal fenntartott minden pénzügyi kapcsolatot, illetve vonjanak meg tőlük minden más jellegű támogatást.

Míg az EU vezetői egyhangúlag támogatják Washingtont, és több tagország katonai eszközökkel is részt vesz a csapásokban, a közvélemény-kutatások az Afganisztánban folytatott amerikai bombázásokkal kapcsolatban egyre kevésbé bizakodó európai nézeteket tükröznek - hivta fel a figyelmet az AFP.