Az al-Kaida terrorszervezet vezetője videofelvételen ismerte be, hogy ő volt a kitervelője a New York-i és washingtoni támadásoknak. Az üzenetet tartalmazó kazetták két hete járnak körbe a térség országaiban, és a Közel-Keleten bin Laden hívei között. Bin laden beismerte, hogy ő és emberei terroristák, de a nyugati nagyhatalmakról azt mondja, hogy azok ugyanannyi ember meggyilkolásában bűnösök.

Oszama bin Laden elismerte, hogy ő a kitervelője, a vezetése alatt álló szervezet pedig a végrahajtója volt a szeptember 11-i New York-i és washingtoni támadásoknak. Az al-Kaida terrorszervezet vezetője a Világkereskedelmi Központ ikertornyai és a Pentagon székháza ellen végrehajtott támadásokat első ízben ismerte el, egy a híveihez küldött videoüzenetben. Eddigi üzeneteiben tagadta, hogy bármi köze lett volna a WTC lerombolásához. A videokazetta 14 napja jár körbe bin Laden követői között Afganisztánban és a Közel-Keleten.

Erről a The Sunday Telegraph című brit lap számolt be vasárnap, miután a szerkesztőség birtokába jutott a térség országaiban terjesztett videokazetta egy példánya, amelyben a szaúdi terrorista vezér azt mondja: "A történelem tanúsítja majd, hogy terroristák vagyunk, ha a népeink elleni gyilkosságok megtorlását terrorizmusnak nevezzük. A Világkereskedelmi Központ tornyai azonban törvényes célpontok voltak, a repülőgépek pilótái pedig, akik az eltérített járművekkel az épületekbe csapódtak, Allah áldásával cselekedtek".

A kazattán látható felvételt még nem sugározta az al-Dzsazíra katari műholdas televízió sem, a tévéállomás szerkesztői előbb tüzetesen meg kívánják vizsgálni a felvételt. A kazetta igen fontos lépés az al-Kaida szervezet ellen felhozott vádak alátámasztásához - írja a The Sunday Telegraph - és hozzáteszi, a felvételeket napokon belül nyugaton is nyilvánosságra fogják hozni, feltethetően szerdán, amikor Bin Laden bűnösségét alátámasztó, újabb bizonyítékok bemutatását ígéri a brit és az amerikai kormány.

Az afganisztáni hegyek között októberben rögzített felvételen Bin Laden megfenyegeti George Busht és Tony Blair brit kormányfőt is: "Csak az erő hatalmát értik. Valahányszor meggyilkolnak valakit közülünk, mi is gyilkolni fogunk, hogy a terror mérlegét egyensúlyba hozzuk. Mi ugyanúgy bánunk velük, ahogy ők velünk... Két fajta terror van, jó és rossz.". Felszólítja továbbá a világ összes muzulmánját, hogy csatlakozzanak hozzá, elsődleges feladatuknak pedig a zsidók kiirtását tartja. Bin Laden a katonai konfliktustól való távolmaradásra szólította fel a világ országait, köztük Németországot, Ausztráliát és Japánt. "Hasonló sors vár rájuk, ha nem teszik ezt"- hallható a felvételen.

[origo]