Egy nappal azután, hogy az Északi Szövetség csapatai visszafoglalták a táliboktól Mazari-Sarifot, a városban visszaállt a régi rend. A férfiak levágatják hosszú szakállukat, amelyet a tálibok szigorú iszlám törvényei tettek kötelezővé, a nők pedig újra fedetlen arccal járnak az utcán. A rádiókból három év után ismét zene szól.

Egy nappal azután, hogy az afgán ellenzéki Északi Szövetség visszafoglalta a táliboktól Mazari-Sarifot, a városra alig lehet ráismerni. Erről vasárnap számolt be a la Repubblica című olasz lap helyszíni tudósítója. A nők vasárnap az eddig kötelezően viselt "burka" nevű ruha nélkül, fedetlen arccal mentek ki az utcára, a férfiak pedig kígyózó sorokban várakoztak a borbélyok előtt, hogy levágathassák az eddig ugyancsak kötelező, az iszlám iskola által előírt hosszú szakállukat. Vasárnap már ismét közvetített zenei műsorokat a rádió Mazari-Sarifban.

A város 1998-ban került a tálibok kezébe, azóta érvényesek lakóira a szigorú előírások. A hajdnai szokásokat azonban egyetlen nap leforgása alatt visszaállították Mazari-Sarifban. A zömében tádzsik és üzbég nemzetiségű lakosság három éve nem vehetett részt ünnepségeken, tilos volt zenét hallgatni és szórakozni, de szigorúan meg volt szabva az is, hogyan öltözködjenek, milyen legyen a haj- és szalállviseletük. Bűncselekménynek számítottak még bizonyos gyermekjátékok is, például a sárkányeregetés.

1998 óta a nőknek folyamatosan otthon kellett tartózkodniuk, az iskolába járóknak mindenfajta tanulmányt abba kellett hagyniuk egyik napról a másikra, a testüket tetőtől talpig beburkoló, mindent eltakaró "burká"-ban kellett járniuk. A burka még az arcot is tökéletesen elfedte, csupán a szem és orr előtt volt egy kisebb hálós rész. A tálibok államában a szépítkezés minden formája büntetendő volt, ősi törzsi törvényeket idéztek, és ezek alapján hozták a súlyos ítéleteket azoknak a fejére, akik megítélésük szerint erkölcstelenül viselkedtek, éltek.

A városban azonban még nincs teljes nyugalom, bár az ellenzék Mazari-Sarif utcáit, útkereszteződéseit ellenőrzi, de elképzelhető, hogy a városban kisebb tálibokhoz hű ellenálló csoportok maradtak. A tálibok esetleges ellentámadása miatt pedig egyelőre az amerikai védelmi minisztériumban is óvakodnak kinyilvánítani az Északi Szövetség egyértelmű győzelmét Mazari-Sarifban.

[origo]