Magyar amerikaiak kiállnak Mécs Imre mellett

Magyar származású amerikai személyiségek fejezték ki szolidarításukiat Mécs Imrével, akit méltánytalanul szidalmaztak az 56-os megemlékezésen.

Magyar származású amerikai személyiségek egy csoportja a hét végén nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Mécs Imrével és mindazokkal, akiket méltánytalanul és megalázó szándékkal szidalmaztak a megemlékezés gyászában. Az aláírók ezzel csatlakoztak ahhoz a minapi nyilatkozathoz, amelyet az 1956-os magyar forradalom kivégzett, illetve börtönviselt hőseinek hozzátartozói, résztvevőinek utódai, illetve egyes résztvevői tettek közzé, a forradalom 45. évfordulóján lezajlott eseményekkel kapcsolatban.

"Meggyőződésünk, hogy azoknak, akik 1956-ban helytálltak, nem aszerint jár tisztelet, hogy ma hol állnak a politikai térképen. Felemeljük szavunkat a gyűlölködéssel szemben, melynek megnyilvánulásait szomorúan tapasztaltuk forradalmunk megemlékezésein" - írják a nyilatkozatban, amelyet a Recski Szövetség nevében aláírt Sztáray Zoltán ügyvivő.

További aláírók: Előd László, a Los Angeles-i Arany János Kultúrkör elnöke, Farkas Henrik egyetemi docens, Felkai Ferenc, Charles Gati egyetemi tanár (Johns Hopkins Egyetem), Gereben István oceanográfus, a Nagy Imre Emlékplakett tulajdonosa, Györik Józsefné, az Alba Regia Emlékkápolna kurátora, Laping Ferenc újságíró, a "Remember Hungary 1956" kiadója, Lipták Béla, a Környezetvédelmi Alap elnöke, a Nagy Imre emlékplakett tulajdonosa, Mózsi Ferenc író, a Szivárvány folyóirat szerkesztője, Munkachy Lajos egyetemi tanár, Papp László építész, Petrovay Szabolcs George professzor, Polgár István tanár-műfordító, szamizdatkiadványok fordítója, Tanító Béla, a sarkadi forradalmi bizottmány elnökének a fia,  valamint Várallyai Gyula közgazdász, a Nagy Imre Emlékplakett tulajdonosa.