Martonyi Arafattal tárgyalt

Martonyi János külgyüminiszter Jasszer Arafattal tárgyalt New Yorkban.

Martonyi János magyar külügyminiszter, palesztin kezdeményezésre megbeszélést folytatott Jasszer Arafattal, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével és Nabil Saat palesztin tervezési és nemzetközi együttműködési miniszterrel. Martonyi szombaton érkezett New Yorkba, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlése 53. ülésszakának általános politikai vitájában - közölte Horváth Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője.

Magyarország figyelemmel kíséri és fontosnak tartja a közel-keleti békefolyamat újraindítását, és ennek eredményeként a válság tartós és átfogó rendezését - mondta a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy Budapest kész közreműködni a rendezési folyamatban. Magyar megítélés szerint alapvetően fontos - fejtette ki Martonyi -, hogy a közvetlenül érintett felek mindent megtegyenek az erőszak spiráljának megtörése érdekében.

A palesztin fél a megbeszélésen felvetette: hasznos lenne, ha a magyar diplomácia, és személy szerint Martonyi János külügyminiszter bekapcsolódna az európai politikusok közötti egyeztetésekbe és konzultációkba, hiszen ezzel szélesedne azon európai tényezők köre, amelyek hatékonyan tudják elősegíteni a békefolyamat újraindítását. E felvetés figyelembe veszi Magyarország hagyományosan kiegyensúlyozott álláspontját a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, illetőleg Magyarország kiegyensúlyozott viszonyát mind Izraellel, mind a palesztinokkal. Tekintettel van továbbá arra a körülményre, hogy Magyarország leendő európai uniós tagország.

Martonyi János kedden szólal fel az ENSZ közgyűlési vitában. A szerdán záruló New York-i tartózkodása idejére Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, valamint közel 15 ország diplomáciai vezetőjével terveznek találkozót. Amerikai felkérésre Martonyi János NATO-külügyminiszterként részt vesz a délkelet-európai országok külügyminiszteri tanácskozásán.