Kinevezték Ukrajna új védelmi miniszterét

Leonyid Kucsma ukrán elnök Volodimir Skidcsenko hadseregtábornokot nevezte ki hétfőn a védelmi tárca élére a lemondott Olekszandr Kuzmuk utódaként. Kuzmuk azért távozott, mert az ukrán tengerészet, rejtélyes körülmények között lelőtt egy orosz polgári gépet 78 személlyel a fedélzetén.

Olekszandr Kuzmuk és Leonyid Kucsma elnök
Skidcsenko tábornok az október 4-i repülőszerencsétlenség következtében lemondott Olekszandr Kuzmuk helyett tölti be a védelmi miniszteri posztot. Október 4-én az ukrán légvédelem krími lőgyakorlatán egy S-200-as rakéta eltalálta a Szibir orosz légitársaság Tel-Aviv-Novoszibirszk járatának egyik gépét. A gép - fedélzetén 78 személlyel - a Fekete-tengerbe zuhant.

Volodimir Skidcsenko 1998 szeptembere óta töltötte be a védelmi miniszter első helyettese és a vezérkari főnök tisztségét. Október 24-től, Kuzmuk lemondásának elfogadásától Kucsma elnök őt állította ideiglenesen a tárca élére. A kinevezést nagy társadalmi vita előzte meg. Szakértők és parlamenti képviselők ugyanis politikai hibának minősítették Leonyid Kucsma elnök korábbi bejelentését, amely szerint polgári személy helyett ismét katonát szándékozik a védelmi tárca élére állítani.

Korábban:

Lemondott az ukrán védelmi miniszter