Az Északi Szövetség az ENSZ segítségét kéri

A jövőbeni afgán kormány megalakítása céljából az Északi Szövetség tárgyalásokat kíván folytatni minden, az ország határán kívül működő afgán csoporttal. Abdullah Abdullah, a tálibellenes erők külügyminisztere közölte, az Északi Szövetség békefenntartás céljából szükségesnek tartja az ENSZ-csapatok afganisztáni jelenlétét is.

Abdullah Abdullah a jövőbeni afgán kormány sorsával kapcsolatban kijelentette, készen állnak tárgyalásokat folytatni azokkal az afgán csoportokkal, amelyek Afganisztán területén kívül tevékenykednek. A miniszter hangsúlyozta, a soknemzetiségű kormányt, amelyben nem lesz helye a szélsőséges táliboknak, csak afgán csoportok segítségével lehet létrehozni. Abdullah ugyanakkor elismerte, hogy békefenntartás céljából szükség van az ENSZ afganisztáni jelenlétére is.

A külügyminiszter elmondta, az Északi Szövetség katonái hétfőn este érték el Kabul külvárosát. A tálibellenes erők eredetileg nem kívántak bevonulni Kabulba, de ez a lépés elkerülhetetlen volt, mivel azt követően, hogy a tálibok váratlanul elhagyták a fővárost, zavargások kezdődtek a városban. Haderejük csupán rendfenntartás céljából vonult be Kabulba - jelentette a CNN.