Nem voltak idegenek a lezuhant gép pilótafülkéjében

A New Yorkban lezuhant repülő fekedobozának meghallgatása után a hatóságok azt közölték: egyelőre semmi jelet nem találtak arra, hogy terrorakció történt volna hétfőn. A pilótafülkében elhangzottakat rögzítő hangszalag nem utal arra, hogy bárki illetéktelen személy lett volna jelen. Bizonyságot azonban csak a második, időközben megtalált feketedoboz hozhat.

"Semmi olyan nincs a szalagon, ami arra engedne következtetni, hogy nem baleset történt" - közölte kedden, az előző napi queensi repülőgép-szerencsétlenséggel, a pilótafülke-hangfelvételt tartalmazó feketedobozból nyert információkkal kapcsolatban az ABC tévéhálózatnak adott nyilatkozatában George Black, az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) szóvivője.

A roncsok közt megtalált készülékben levő hangfelvételt hétfő este hallgatták meg először a szakemberek. Black elmondása szerint a hangszalag, amely a lezuhanás előtt a pilótafülkében elhangzottakat őrzi, nem utal arra, hogy bárki illetéktelen személy lett volna jelen - ami a szeptember 11-i terrortámadások lefolyására emlékeztetne.

George Black ugyanakkor elmondta: teljes bizonyossággal egyelőre nem zárhatják ki a szabotázs eshetőségét. Az NTSB együttműködik a vizsgálat során a Szövetségi Nyomozó Irodával, az FBI-jal. Időközben megtalálták a repülés műszaki adatait rögzítő, másik feketedobozt, amelynek kiértékelését azonnal megkezdték.

A gépen levő 260 személyen (251 utason és 9 főnyi személyzeten) kívül további 9 személy veszítette életét nagy valószínűséggel: ők a gép lezuhanásának helyszínén tűntek el.

Korábban:

A pilóta hibát észlelt a zuhanás előtt - megtalálták a hangrögzítő feketedobozt