A pilóták elvesztették uralmukat a lezuhant gép felett - a vizsgálat első eredményei

A hétfőn New Yorkban lezuhant Airbus utasszállító repülőgép hangrögzítő feketedobozának vizsgálata arra mutat, hogy a pilóták elveszítették uralmukat a gép felett. Rejtélyes zajok hallatszanak a felvételen, de eredetüket még nem azonosították. A hajtómű vizsgálata kizárta, hogy madár repült volna bele.

A hétfőn a New York-i Qeens negyedre zuhant Airbus utasszállító repülőgép hangrögzítő feketedobozának a vizsgálata arra mutat, hogy a pilóták elvesztették a gép fölötti uralmukat, miután a pilótafülkében két csörömpölésszerű zaj hallatszott - közölte kedden George Black, az országos szállításbiztonsági hivatal (NTSB) illetékese.

A nyomozást vezető szakember arról nem tett említést, hogy mi okozhatta a zajokat, amelyeknek eredete feltehetően fémtárgyakból származott. Az első csörömpölés után a gép parancsnoka megjegyezte, hogy valószínűleg légörvénybe kerültek. A 14 másodperccel később hallható második zaj után a másodpilóta engedélyt kért a "teljesítmény maximumra" növelésére, ami azt sugallja, hogy az Airbus veszíthetett sebességéből.

A lezuhant gép motorja
Fotó: EPA
A pilóták között az ezt követően lezajlott szóváltás arra mutat, hogy ekkora már kicsúszott a gép fölötti ellenőrzés a kezükből. Az egész az Airbus felemelkedésétől számítva két és fél perc alatt ment végbe.

Sajtóértekezletén Black másrészről azt is elmondta, hogy a hajtóművek előzetes átvizsgálása alapján arra következtetnek, hogy nem történt belsejükben idegen tárgytól származó sérülés. Így a szakértők kizárják azt a korábbi feltevést is, hogy a szerencsétlenül járt légi jármű egyik hajtóműve egy nagytestű madarat szippantott magába.

Korábban:

Nem voltak idegenek a lezuhant gép pilótafülkéjében

A pilóta hibát észlelt a zuhanás előtt