A tálibok újabb tartománytokat veszítettek el

A tálibok négy újabb tartományt veszítettek el, miután az emberek fellázadtak ellenük. Ezzel Afganisztánnak már csak 20 százalékát tartják uralmuk alatt a vallási fanatikusok.

A tálibok négy újabb tartományt veszítettek el azt követően, hogy a kelet-afganisztáni Lagmán, Logar, Kunár és Nangarhar többségében pastu nemzetiségű népe fellázadt ellenük - közölte szerdán Junisz Kanuni, az Északi Szövetség belügyminisztere. Elmondta: ezzel a vallási fanatikusok Afganisztán területének már csak kevesebb mint 20 százalékát tartják uralmukat.

Nem sokkal később arról érkezett az AIP-től jelentés, hogy a tálibok visszavonultak szerdán az ország középső, illetve keleti részén elterülő Uruzgan tartományból is, s a terület most a "helyi lakosság ellenőrzése alatt áll". Ez a megfogalmazás az AFP értelmezése szerint azt sugallja, hogy a helyi pastu lakosság fellázadt (a szintén pastu etnikumú) tálibok ellen. A kivonuló tálib erők déli irányba, legfőbb erősségük, Kandahár felé masíroztak.

Ezzel azonban még nincs vége a harcoknak, ugyanis a tálibok hosszú gerillaháborúra rendezkednek be a hegyekben.

Az Északi Szövetség katonáinak bevonulása
Fotó: EPA

Az Északi Szövetség offenzívája néhány nappal ezelőtt kezdődött, amikor elfoglalták az első stratégiai fontosságú várost, Mazari-Sarifot. Ezután megállíthatatlanul törtek a főváros felé, végül kedden elfoglalták Kabult azután, hogy a tálib fegyveresek elhagyták a várost és Kandahár felé menekültek. Ahogy a tálibok elhagyják a fővárost, az ellenzéki Északi Szövetség vette át fokozatosan az irányítást. Egy rendőri egység már szinte azonnal bevonult, hogy fenntartsa a rendet a városban. A nagyobb katonai erők, páncélosok Kabul külső részeinél maradtak.

Nyugaton eközben a szövetség diktatúrájától tartanak. A nemzetközi diplomácia óvatosságra intette az Északi Szövetséget, ne akarjon egyedül kormányt alakítani Kabul elfoglalása után, és óvakodjon minden erőszakos akciótól. Nagy-Britanniában, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Pakisztánban olyan politikai megoldást követelnek, amely "mindenkinek helyet ad" Afganisztánban.

Az Északi Szövetség illetékese a félelmekre válaszul közölte, hogy csak azért vonultak be Kabulba, hogy a tálibok meghátrálása után fenntartsák a rendet. Közölték, hogy nem akarnak egyedül kormányozni. Felszólították a különböző vallási csoportok vezetőit, hogy menjenek a fővárosba tárgyalásokra a jövőbeni afgán kormány megalakítása céljából. A szövetség külügyminisztere, Abdullah Abdullah elismerte, hogy békefenntartás céljából szükség van az ENSZ-csapatok afganisztáni jelenlétére is.

Korábban:

Kabul elesett - bírálják az Északi Szövetséget