Bizalmi szavazás pénteken a Bundestagban

A német kancellár a Bundeswehr terrorellenes külföldi bevetéséről esedékes alsóházi szavazást össze akarja kapcsolni a kormányáról megejtendő bizalmi szavazással. Schröder múlt héten jelentett be, hogy négyezer német katonával akarja segíteni az amerikaiak vezette háborút, ezt viszont még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.
A kettős szavazást várhatóan az eredeti időpont (csütörtök) helyett pénteken fogják megtartani a német parlamentben. Gerhard Schröder erről pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának keddi ülésén beszélt. Schröder közölte: a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel bizonyosságra van szüksége arról, hogy a Zöldekkel fennálló koalíció biztos lábakon áll. Schröder korábban a közös kormányzás felmondásával fenyegette meg a kisebbik koalíciós Partnert, ha az alsóházi szavazáskor a kormányzati tömb voksai nem lennének elegendőek az afganisztáni ellencsapásban való német katonai részvétel jóváhagyásához. Ugyanis több képviselő jelezte, hogy nem ért egyet a Bundeswehr részvételével az amerikaiak vezette terrorellenes háborúban- írja a BBC. Németország részvétele a terrorizmusellenes harcban magában foglalná a német katonák segítségét a nukleáris, biológiai és kémiai fegyverek ellen való küzdelemben - írja az AP hírügynökség. Emellett a katonák egészségügyi feladatokat is ellátnának, valamint Fuchs (Róka) típusú felderítő páncélozott járműveken teljesítenének szolgálatot.

Az ellenzékben lévő konzervatív pártok (CDU/CSU) a múlt héten még azt mondták, hogy az alsóházban megszavazzák a Bundeswehr afganisztáni bevetését célzó előterjesztést, az új helyzet miatt viszont közölték: a kettős szavazás miatt a kormány ellen fognak szavazni.

Korábban:

A német kormány támogatja a katonai részvételt

Katonákat ajánlott fel Németország