Blair szerint összeomlott a tálib rezsim

Összeomlott a tálib rezsim, jelentette be Tony Blair brit kormányfő a brit parlament előtt tartott beszédében. Blair részleteket olvasott fel annak a videóüzenetnek a szövegéből, amelyet Oszama bin Laden még októberben készített, és amely a kormányfő szerint egyértelműen bizonyítja a terroristavezérnek a szeptemberi támadásokban játszott szerepét.

Tony Blair brit kormányfő a parlament előtt tartott beszédében elmondta, a tálib rezsim összeomlott. A kormányfő ugyanakkor figyelmeztette az Északi Szövetség és más, Afganisztánban harcoló csapatok katonáit, hogy tartózkodjanak a megtorló akcióktól.

A brit miniszterelnök részleteket olvasott fel annak a videóüzenetnek a szövegéből, amelyet Oszama bin Laden október 20-án készített dél-Afganisztánban. Blair szerint bin Laden számos kijelentése azt bizonyítja, hogy ő felelős a szeptember 11-én elkövetett merényletekért. Blair hozzátette, a terroristatámadásokban részt vett 19 férfi többsége bizonyíthatóan kapcsolatban állt az al-Kaida terroristaszervezettel.

Blair kihangsúlyozta, a háborúnak még nincs vége és a terrorizmusellenes koalíció továbbra is hatalmas kihívásokkal néz szembe. A kormányfő kijelentette, Afganisztánban jelenleg is humanitárius katasztrófa fenyeget, és a szeptemberi támadások után kialakult nemzetközi diplomáciai és politikai helyzet még mindig rendezésre vár - jelentette a CNN.