Jokic ártatlannak vallotta magát Hágában

Ártatlannak vallotta magát a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt szerdán tartott első meghallgatásán Miodrag Jokic, a jugoszláv hadsereg nyugalmazott ellentengernagya.

Miodrag Jokic, akit a törvényszék háborús bűncselekményekkel vádol Dubrovnik 1991-es ostromában játszott szerepe miatt, a hét elején önként jelentkezett Hágában, hogy bizonyítsa ártatlanságát. Ügyvédje bejelentette: kezdeményezni fogja védence ideiglenes szabadon engedését, hogy Jokic Szerbiában készülhessen fel a perre.

Az ellentengernaggyal együtt négy magas rangú jugoszláv katonát helyezett vád alá a hágai törvényszék a horvát kikötőváros ostromával kapcsolatos cselekmények miatt. A vádiratok szerint a támadások során számos polgári személy vesztette életét, a jugoszláv alakulatok indokolatlan pusztítást okoztak, és szándékosan semmisítettek vagy rongáltak meg történelmi és vallási emlékeket.

A három másik vádlott közül Pavle Strugar altábornagy a múlt hónap végén ugyancsak önként jelent meg a törvényszék előtt, hogy tisztázza magát a vádak alól. Ő volt az első jugoszláv állampolgár, aki önként adta fel magát Hágában. Két további vádlott, Milan Zec és Vladimir Kovacevic még szabadlábon van.